Er zijn meerdere redenen dat alcoholvrije dranken over het algemeen net zo duur zijn als, of zelfs dúurder zijn dan ‘gewoon’ bier, wijn en gedistilleerd mét alcohol.
Klik hier voor Goed & Goedkoop alcoholvrij
In het kort:
- Dealcoholisatie is een extra stap bovenop het - normale, volledige - productieproces;
- Er zijn meer grondstoffen nodig voor gedistilleerd alcoholvrij;
- Alcoholvrij is niet vrij van verbruiksbelasting.
Dealcoholiseren
Om alcoholvrije wijn (of bier) te maken, moet je eerst wijn met alcohol maken en daarna de alcohol eruit halen (‘dealcoholiseren’ heet dat). Dealcoholisatie is dus een extra stap in het productieproces.
Een dealcoholsatiemachine kost een paar miljoen euro - een flinke investering. Bovendien slurpt ‘ie energie. Het kost daarnaast ook tijd om de wijn te dealcoholiseren; allemaal factoren die de prijs opdrijven.
Bekijk hier mijn bezoek aan de winery van Torres met de machine voor dealcoholsatie, en de verschillende fases in het proces.
Schaal
De afzetmarkt voor alcoholvrij groeit, maar is nog steeds een fractie van de alcoholmarkt. Twee procent van de drankmarkt is alcoholvrij. Omdat de doelgroep kleiner is, je kleinere batches draait en relatief meer marketing en sales moet plegen om je producten te verkopen, zijn alcoholvrije producten relatief duur.
Grondstoffen
Het distillatieproces van alcoholvrije spirits die op water/stoombasis worden geproduceerd, kost meer grondstoffen om hetzelfde smaakniveau te bereiken. Alcohol werkt als een oplosmiddel waardoor kruiden, specerijen en schillen etc. hun smaak sneller en beter afstaan. Probeer je datzelfde met water te bereiken, dan heb je afhankelijk van je grondstof een meervoud daarvan nodig. Het proces duurt ook langer.
Accijns
Alcoholvrije producten zijn niet belastingvrij. We betalen nu € 0,17 per liter verbruiksbelasting op alcoholvrij bier (0.0%), alcoholarm bier (< 0,5%) en andere dranken met maximaal 1,2% alcohol.
Vanaf 2024 wordt dit trouwens behoorlijk verhoogd, waardoor alle alcoholvrije dranken, en frisdrank, limonade(siroop), vruchtensap en groentesap duurder worden. Vanaf 1 januari gaan we op deze dranken 26 cent per liter accijns betalen.
De regering wil dat we vaker kiezen voor gezonde dranken zoals water. De verbruiksbelasting op mineraalwater wordt daarom afgeschaft.