Ruikt heerlijk! Zoveel verschillende aroma's, heerlijk in een ijskoude cola of een sophicated (hot!) cocktail. Rumamis is een op aged rum geïnspireerde dark spirit, met hetzelfde pittige paardenbloemblad als in hun 'gin' Ginamis, plus warme specerijen als kaneel, kardemom en gember. Dat het in een prachtige fles zit, is een extra pré.
Ik tipte in januari 2024 in het Parool een hartverwarmende wintercocktail met een gloedjenieuwe Amsterdamse 0% ‘rum’. Eigenlijk moet ik zeggen Amstelveense rum, want daar woont Jaap van de Weg, de enthousiaste ondernemer achter de alcoholvrije spirits Rumamis (‘dark rum’) en Ginamis (‘gin’).
Jaap was jaren marketing honcho bij de Japanse drankgigant Suntory (nee, hij kent Bill Murray niet), met hun tonic als belangrijkste account. Fun fact: Jaap drinkt zelf geen frisdrank, “niet puur althans”. Met klanten nam hij zijn tonic daarom graag in combinatie met gin, als G&T.
Omdat hij van de lokale gin vaak een flesje meenam op het vliegveld, had hij na talloze business trips een ginverzameling aangelegd van bijna 200 flessen, wat hem een populaire gastheer maakte bij vrienden. “Totdat er iets begon te verschuiven,” vertelt Jaap. “Steeds vaker vroeg ons bezoek om iets alcoholvrijs.” Eureka-momentje. Jaaps marketingknobbel begon te gloeien.
In 2021 begon hij voor zichzelf, nam de Amsterdamse distilleerderij The Stillery in de arm en ontwikkelde een zero gin op basis van tien botanicals, waaronder het pittige paardenbloemblad. Ginamis is heerlijk zacht van smaak, en tegelijkertijd complex en nog herkenbaar in virgin cocktails. Dat laatste is belangrijk, want alcoholvrije spirits zijn zelden bedoeld om puur gedronken te worden. Ze doen het wel heel goed in combinatie met… frisdrank, zoals in een alcoholvrije G&T.
En nu is er sinds een maandje ook Rumamis, een op aged rum geïnspireerde dark spirit, met datzelfde pittige paardenbloemblad en warme specerijen als kaneel, kardemom en gember. Een geslaagde uitbreiding. Niet alleen omdat Nederlanders vier keer zoveel rum als gin drinken, maar ook door zijn zwoele, rijke smaak.
Bij rooftopbar LuminAir van het Doubletree Hilton CS, maken ze er een prachtige cocktail mee, The Zero Sun (€14). Alejandro, de Argentijnse mixologist die daar de cobbler zwaait, mixt Rumamis met mango, sticky rice milk en avocadopit-orgeat (siroop) en serveert ‘m zowel koud als warm. Met een glas gloeiende Zero Sun en uitzicht over het IJ, kom je dat laatste Dry weekend wel door, denk ik.
Jaap zelf drinkt Rumamis graag in de mix met ginger ale. Ik ben geen psychiater, maar ik begin Jaap te verdenken van een klein frisdrankcomplex.
Geen zorgen, geen spam. (2x per maand)