Als de moeder van Frits van Egters deze fles serveerde op oudejaarsavond, dan hadden ze niets te klagen. Heerlijk fris en doordrinkbaar, en heel smakelijk bij appelflappen. Een ode aan De Avonden.
Toegift:
Op de hals zat een oranje capsule. Hij trad naderbij. ‘Wat is dat?’ vroeg hij. ‘Ik heb een fles wijn gekocht voor vanavond’, antwoordde ze, een aantal oliebollen uit de braadpan wippend. ‘Dat is prachtig’, zei Frits. Hij nam de fles bij de hals op. Er zat een blauw etiket op met een gele rand. ‘Bessen-appel’, las hij zacht. ‘Bessen-appel’, zei hij bij zichzelf, ‘bessen-appel. Help ons, eeuwige, onze God. Zie onze nood. Uit de diepten roepen wij tot u. Verschrikkelijk.’
‘Moeder’, zei hij. ‘Ja, muis’, antwoordde ze. ‘Moeder’, zei hij, ‘het geeft niet, maar het is geen wijn.’‘Geen wijn?’ vroeg ze, zich omdraaiend. ‘Die man zegt: ‘Appelbessen, vruchtenwijn. Wijn, zegt die man.’ ‘Ja’, dacht Frits, ‘die man zegt: Appelbessen, wijn. Het is trouwens Bessen-appel. O, zie ons. Grijp in.’
Uit: De Avonden van Gerard Reve
Al ruim 20 jaar werken Klaus en Irmi Oberhofer conform bio-dynamische principes in hun appelgaard op de zonnige en droge Tarscher Schuttkegel. Op het hoogtepunt van hun rijpheid worden de appels met de hand geplukt en tot heerlijk sap geperst. Daarbij worden ook heerlijke melanges gemaakt met andere vruchten. Door korte, zachte verhitting blijven alle waardevolle ingrediënten behouden. De sappen bevatten geen toevoegingen zoals suiker, conserveringsmiddelen of antioxidanten en zijn veganistisch.
Vinschgau/ Val Venosta, gelegen ten westen van Merano, is het grootste droge dal in Alto Adige (Italiaanse Alpen), met minder dan 500 mm regen per jaar. Een uitstekend klimaat dus voor fruitteelt. Kenmerkend voor het gebied zijn de zonnige dagen, en ’s nachts de koele winden. De hoogte van de landbouwgebieden (tot zo’n 1100 meter) zorgt voor een lang rijpingsproces, waardoor appels en andere vruchten hun voortreffelijke smaak krijgen.
Geen zorgen, geen spam. (2x per maand)