Eén blik op de website van Ambijus (en op dat van hun designbureau) en je weet: we hebben hier te maken met onversneden avantgardistische Scandi støff. Er zijn twee soorten, de Real Fantasy (met kombucha, vlierbes, bosvruchten, gerookt eikenhout en zwarte peper) en deze Clearly Confused van gefermenteerd appelsap, dennennaalden, vlierbloesem, engelwortel, jeneverbes en eikenhout.
De fles is werkelijk een pláátje, het artwortk, de fonts, alles klopt. En dan de inhoud. Ik moest even schrikken, zo puur natuur. That is a good thing! Maar dan.
Zelf vergelijken de jongens van Leske Clearly Confused met orange wine. Mij deed het meer denken aan kombucha en ginger ale. Of sherryazijn met appelsap. Plus een vleugje bosgrond. En dat schimmelige, daar ga ik zelf helaas niet zo goed op. Dat is een kwestie van smaak; ik kom het in wel meer botanicals tegen (Nona June bijvoorbeeld), maar ben er nog niet achter welk ingredient precies verantwoordelijk is voor die aroma's van natte aarde en fungi. En er zijn mensen - net als bij volatile in natuurwijn bijvoorbeeld -die er juist een kick van krijgen. Vandaar een middenscore voor de Claerly Confused.
Ben jij een lover of een hater? Maar een manier om erachter te komen...
'Wat begon als gefermenteerde sparrentakken in de garage is nu een fulltime passieproject geworden.'
Ambijus is opgericht door Christian & Alexander, twee broers die van jongs af aan geïnspireerd zijn door de natuur in hun geboorteland Noorwegen. In 2015 begonnen ze aan een avontuur om de eerste Noorse distributeur van premium alcoholvrije dranken te beginnen: LESKE.
Tijdens dit proces ontmoetten ze inspirerende Scandinavische chef-koks en sommeliers. Ze realiseerden zich dat er een gebrek was aan alcoholvrije alternatieven voor wijn en ze begonnen de categorie opnieuw te definiëren.
Ambijus is een verzameling alcoholvrije dranken, met een duidelijke verwijzing naar natuurwijn. Zelf zeggen ze: "Ambijus is geen wijn - het heeft geen appellatie, geen terroir. In ons geval is het laboratorium ons terroir. Hier verkennen we smaken, interpreteren we het karakter van ingrediënten en combineren we ze op nieuwe manieren door middel van fermentatie, infusies, koud brouwen, distillatie en nog veel meer. Onze focus ligt op complexiteit, unieke combinaties en ervoor zorgen dat de dranken goed samengaan met een verscheidenheid aan gerechten. Fruit, tannines, funk en kruiden. 100% smaak, 0% alcohol."
Gerookt vlees, wild, paddenstoelen, geroosterde groenten, romige soepen, kazen, zoute snacks.
Geen zorgen, geen spam. (2x per maand)