Ik heb wel eens eerder op een wijnfestival staan schenken, maar nog nooit had ik zo veel dankbare mensen aan mijn toog als op de Nacht van de Wijn. Iedere bestelling begon met ‘wat ben ik blij dat jullie hier zijn!’. Mensen bleven ook opvallend beleefd en welbespraakt, zelfs tot in de late uurtjes. Kortom, de alcoholvrije No Wine Bar van What to Drink was een succes.
Wie had ik allemaal aan ons barretje? Marketeers zouden hun vingers aflikken, want alle zogenoemde ijkpersonen kwamen voorbij: zwangere vrouwen, mannen met autosleutels, vrouwen ‘van een zekere leeftijd’. Ook waren er een paar die sober of sober curious waren - mensen die al een tijdje bewust niet dronken, maar dat niet in de weg lieten staan om met vrienden naar een wijnfestival te gaan.
‘Wat is je beste alcoholvrije wijn?’ was de meest gestelde vraag. Juist in alcoholvrij hebben mensen grote behoefte aan advies. Ik moest ze teleurstellen: de wijnen waren allemaal even goed. Maar het gaat natuurlijk om voorkeur. ’Wat zou je bestellen als je nu wel alcohol dronk?’ vroeg ik dan. 'De een houdt van zoet, de ander van zuur. Als je normaal een sauvignon blanc drinkt, begin daar dan eens mee in alcoholvrij. Gelukkig hebben we inmiddels wat om uit te kiezen!'
Dan volgde altijd een spannend moment, het proeven en de eerste reactie op de wijn. Gelukkig was er niemand die het vol afgrijzen uit de mond liet lopen, of als reflex het glas naar mn hoofd smeet. Sterker nog, de mensen vonden het lekker! Zelfs de twee opgeschoten jongens die niet doorhadden dat ze aan een alcoholvrijbar stonden, en daar pas achter kwamen nadat ze al betaald hadden, dronken met plezier hun glazen leeg.
Zelf heb ik de hele avond staan genieten (ja ge-nie-ton met volle teugen) van de Champagner Bratbirne van Joerg Geiger en de Red French style van het geweldige Zweedse label Gnista. De eerste een ongelooflijk elegante mousserende gemaakt van een edel wijnperenras, met vergisting op fles en drie jaar (!) op de lie gerijpt, en daarna subtiel gedealcoholiseerd in Joergs eigen sapfabriekje. De andere is een heerlijk doordrinkbare rode sapblend met kruiden en een habanero pepertje voor de kick in de keel.
Getting high on your own supply is normaal gesproken geen goed plan, maar met alcoholvrij kun je gewoon lekker helemaal los tijdens het werk.