Sinds ik niet meer drink snap ik hoe veganisten zich moeten voelen. Het is niet wat je doet, maar wat je _niet_ doet - alcohol drinken, wezens eten - waarmee je irritatie opwekt. Types raken getriggerd als ze géén biertje voor je mee hoeven nemen van de bar, al vinden ze nul punt nulletjes ook maar quatsch.
Hoewel de toegewijde drinker niks van doen wil hebben met alcoholvrij, weet ‘ie je wel feilloos op de tekortkomingen van jouw suffe drankje te wijzen. “Weet je wel hoeveel suiker daarin zit!” Of glunderend: “Je weet wel dat alcoholvrij gewoon alcohol bevat, he?”
Wat jij wilt, Henk, maar als je van die bierpens af wilt, dan kun je toch beter alcoholvrij drinken. In gedealcoholiseerde wijn zit twee tot vier keer zo veel suiker als in gewone wijn, maar tot wel tien keer minder calorieën! Newsflash: alcohol maakt dik. Pils met alcohol bevat dubbel zoveel calorieën als pils zonder. O, boeit niet? Jij begon je erover, Henk.
Dan over je tweede punt: ja, er zitten vaak sporen alcohol in alcoholvrije bieren en wijnen. Niet als als er ‘0.0’ op het etiket staat, dan is het er echt allemaal uit, maar bij ‘<0.5%’ dranken vind je restanten ethanol. Ongeveer net zoveel als in een rijpe banaan (0,4%), sojasaus (2%) en zo’n voorverpakt Turks brood van de supermarkt (1.3%). Is het een probleem? Dat mag je zelf bepalen. Medisch of gelooftechnisch wordt alcoholvrij in sommige gevallen afgeraden. Vraag het je dokter of lokale geestelijke.
En ehh… kun je er dronken van worden? Nee. Helaas/gelukkig niet. Je lichaam breekt de alcohol sneller af dan jij nul punt vijfjes kunt atten. Dat is onderzocht door 78 testpersonen binnen een uur anderhalve liter alcoholvrij bier van 0,4% te laten drinken. Het maximaal gemeten alcoholgehalte in het bloed was 0,0056%. Dat is negen keer minder dan de limiet van 0,05% voor autorijden, en zeven keer minder dan het niveau (0,04%) waarbij de meeste mensen zich aangeschoten gaan voelen. Dus Henk, doe mij maar een halve liter.
Topper uit de biertest: Hefeweissbier (0.5 liter) van Weihenstephaner, de Beierse brouwers die al sinds 1040(!) bier maken en ook uitstekend alcoholvrij. Ruikt en smaakt als gewone Weizen, met kruidnagel, banaan en typisch zoet-zuurtje.
€1,69 bij o.a. Albert Heijn