Murray Paterson richt Muri op in 2020, nadat hij als distilleerder heeft gewerkt bij het baanbrekende Empirical Spirits. Voormalig chef-kok Ioakeim Goulidis komt er later bij na een avontuur bij het wereldberoemde Noma Fermentation Laboratory. De beide pioniers gebruiken uiteenlopende culinaire technieken en ongebruikelijke ingrediënten om spannende blends te creëren die bol staan van ambacht en verhaal. Ze zijn gefixeerd op de nieuwe mogelijkheden, smaken en percepties van de dynamische Nolow wereld.
Fermenteren
Fermentatie is steeds het vertrekpunt. Zo kunnen speciale gecultiveerde gisten, kefir granen en zuurdesemstarters allemaal als een aparte cultuur een rol spelen in een en dezelfde drank. Als de mannen smaak kunnen extraheren of textuur versterken door een bepaalde techniek toe te passen, doen ze dat. Of het nu gaat om droge koolzuurmaceratie, roken op hout of lactofermentatie, het plukken en drogen van wilde kruiden of het blancheren en roosteren van botanicals.
Blenden
Paterson benadert het creëren van een drank op dezelfde manier als de samenstelling van een gerecht of wijn. Hij stelt blends zorgvuldig samen om lagen van smaak, funk, complexiteit en structuur op te bouwen. Net zoals een wijnmaker gebruikt hij verschillende elementen voor zuurgraad, tannine, body en structuur.
Muri’s wijnalternatieven zijn alcoholvrij (<0.5%) en worden gekoeld (Passing Clouds en Yamilé) of licht gekoeld (Nuala) het lekkerst.
Muri drinkies verkrijgbaar in NL
- 🌈 Muri Passing Clouds
- Blend van kruisbessenwijn, kweepeerkefir, jasmijnthee en geranium- & lievevrouwebedstrokvas (kvas is een traditionele, licht koolzuurhoudende, gefermenteerde drank uit Oost-Europa)
Droog - Complex - Bloemig
Combineer met aromatische gerechten, zeevruchten en witte schimmelkazen.
- 🌈 Murii Yamilé
- Blend van koolzuurhoudende frambozen- en kruisbessenmede, gerookte lacto-rabarber, guldenroede- & roze-peperkefir.
Aromatisch - Funky - Rokerig
Een sprankelende rosé.
Fraai bij zeevruchten, gerookte vis of romige desserts.
- 🌈 Muri Nuala
- Zwarte bessenpulp, aalbessensap, sleedoornbessen, gist (Pichia Kluyveri), Keemun-thee, supernatans-eikenkombucha, kamillekefir en vijgenblad- & dennenkvas
Fruitig - Licht - Tannine
Een alternatief voor rode wijn.
Serveer bij charcuterie, kaas en ceviche.