Woensdag stond ik opeens met een kwal in mijn handen. Hij was van Meneer Wateetons, de world famous self made food DIY’er (bekend van boeken als Over Rot en Over Drank), die hem vakkundig had gefileerd voor het personeel van restaurant Hemel en Aarde in Utrecht. Nu deelde hij stukjes aan ons uit om te proeven. Een taaie, smakeloze substantie.
Meneer en ik waren daar voor een duo-workshop over alcoholvrij. Ik presenteerde de brigade cijfers en trends en liet aansluitend een mooie selectie nonalc alternatieven proeven.
Na de pauze leerden we zelf kombucha en kefir maken met tips van Meneer. En we proefden dus ‘de kwal’ - de laag cellulose die vanzelf ontstaat als je thee met suiker in een pot doet en daar een kombucha-starter aan toevoegt.
Zo’n kwal ziet er behoorlijk onsmakelijk uit, maar is niet voor één gat te vangen. “Je kunt het heel goed frituren,” opperde Meneer vrolijk, “maar er bijvoorbeeld ook leer van maken.” Hij liet een plaatje zien van een semi-doorzichtige bruine kwallenjas. Het was kunst.
“De kwal groeit zo groot als de pot waar hij in zit. Dus als je kombucha in een zwembad maakt, krijg je ook een kwal van die afmetingen. Vis ‘m op en laat goed drogen in de zon, en je hebt perfect, veelzijdig basismateriaal.” Het klonk heel logisch op dat moment, maar dat effect heeft Meneer wel vaker.
"Nu kombucha in de lift zit, ontstaat er langzaam een overschot aan kwallen." Ik stelde me een illegale kwallenstortplaats voor in Amsterdam-Noord, zoals drugsafvalvaten in Brabant, maar er zijn al initiatieven die er bijvoorbeeld verpakkingsmateriaal van weten te maken.
Maar genoeg geëmmerd over de kwal, het gaat ons natuurlijk om de kombucha. Een lekkere fris-zure, pro-biotische drank. Tenminste, als je 'ie gelukt is.
🪼 Bekijk hier ale kombucha's uit de winkel die ik geproefd en beoordeeld heb.
Online video workshop 'Komboecha Maken'* van Meneer Wateetons?
Je kunt natuurlijk kombucha’s in de winkel kopen, maar je kunt jezelf ook een kombucha workshop van Meneer Wateetons cadeau geven (maar €15). In 19 korte video’s legt hij alles uit en doet hij alles voor. Ik weet inmiddels: het is echt ontzettend makkelijk. En het enige dat je nodig hebt, is thee, suiker, een potje en een flesje ‘rauwe’ kombucha uit de winkel. DOE HET.
What to Drink subscibers krijgen 15% korting op de Meneer Wateetons workshops:
'Komboecha maken'
'Waterkefir maken'
'Andere gefermenteerde frisdranken: kvass, tepache en gemberbier'
Geef je onderaan deze pagina op voor onze What to Drink nieuwsbrief en gebruik bij Wateetons.com de code: kwalcabal
*Wateetons schrijft kombucha als 'komboecha', en ik als 'kombucha' zoals het hoort.