Hint: eters kiezen na acht gangen kaas én dessert, drinkers grijpen de wijnkaart en beschouwen voor-, hoofd- en nagerecht eigenlijk als borrelgarnituur.
B? Gefeliciteerd, je bent het favoriete type van restaurateurs. Voor winst moet een zaak het namelijk van de drank hebben. ‘Ze eten je arm en drinken je rijk,’ leerde ik van een uitbater.
Zelf heb ik veel vrienden in de horeca (ik snap nu waarom), maar met mijn nieuwe matige drinkpatroon doe ik ze helaas geen plezier. Na drie 0.0 biertjes en een fles spa ben je wel klaar.
Maar gisteren kon ik gelukkig weer eens op mijn oude tempo doorzuipen, bij restaurant Adam op de Overtoom. Een finedining zaak in een pijpenla waar chef-eigenaar Arne Russchen al bijna tien jaar z’n ding doet: obsessief lekker koken en fantastische combi’s maken met dranken.
Voor Dry January stelde hij een alcoholvrij arrangement samen met ciders en sappen van Jörg Geiger, een Duitse fruitteler van wie ik groot fan ben. Geiger is net zo’n smaakfanaat als Arne en componeert zijn blends met sap van fruit, groenten, bloemen en kruiden.
Het menu begon met een rosé cider 0.0 procent bij een voorgerecht met preimayonaise. Nou vind ik alles lekker met mayonaise – ik heb overwogen mijn dochter ernaar te vernoemen – maar de combi was echt ráák. Net als het vega gerechtje met Geigers ‘Apfelsinfonie’, een sap gemaakt van Bittenfelder Sämlingappels, rabarber, rodemosterdblad en waterkers, gerijpt op houten vaten. Geurend naar in amaretto gedrenkte appeltaart bood het met z’n frisse zoet een prachtig glijbaantje aan de curry in het gerecht.
Het grote verschil met veel ander alcoholvrij: hier wil je van dóórdrinken. Liters! Zo interessant en lekker is het. Ik zal snel meerschrijven over de dranken van Jörg Geiger, maar doe jezelf een plezieren ga ze vast proeven bij Adam. Je moet er toch heen.
Restaurant Adam
Overtoom 515 A
1054 LH Amsterdam
Bel +31(0)20 233 98 52
Mail info@restaurantadam.nl
PS: Chef Arne was heel blij met mijn review en wil graag naam maken bij al mijn alcoholvrije connecties. Als je reserveert en in het opmerkingenveld vermeldt dat je via Esmee van What to Drink komt, dan krijg je 1 gang van het zesgangenmenu cadeau (6 gangen dus, voor de prijs van 5)! Ook als je met iemand komt die alcohol drinkt.