Borrelplank (charcuterie & blokjes kaas)
Bij een mix aan vette vlezen en kazen heb je iets soepels nodig, maar wel met gewicht. Deze bijzondere fles van Muri trapt kerstavond meteen goed af. Diep rood, en romig. Ruikt naar cranberrie-druiven-dubbeldrank. Met een vleugje kokos en mysterie. Prachtige, lange zuren. Ik drink dit langzaam, met plezier. Er zullen genoeg mensen zijn die denken; mmm ja, da’s sap, waarom moet dit 24 euri kosten? Daar zeg ik tegen: neee, dit is niet gewoon sap, want het heeft veel meer lagen en diepte en je raakt er veel minder snel op uitgekeken. Dit is sap om van te nippen. Geweldig bij charcuterie en kazen.
MURI NUALA
Nolow € 24
-------------------------
Gerookte zalm
Lekker vet, en daarom vaak te vinden in gezelschap van een absorberend toastje. Zoekt ook een lekkere vette wijn, en dan komt de alcoholvrije Cognato Chenin Blanc bij in de buurt. Een soepele allemansvriend die heel goed een dikke saus of dressing aan kan. Lekker bij gegrilde gamba’s of gerookte zalm en coquilles.
Cognato Chenin Blanc
World of Nix € 10
-------------------------
Hollandse garnalencocktail
Wel maken met echte Hollandse en niet van die smaakloze witte joekels. De garnaal is ziltig en umami, de cocktailsaus heeft iets zoets. Ga niet te zuur met de alcoholvrije wijn, maar zoek het in een kruidig en/of ronde match. Een rijke bubbel is ook raak. De Lysehgon heeft aroma’s van citrus, citroengras, Earl Green, Sencha en sinaasappelschil. Darjeeling en groene appels in de afdronk. Verklaar me voor gek, maar ik denk geweldig bij Haring! (en sushi)
Sparkling Tea LYSEGRØN
Nolow € 21,50
-------------------------
Caesarsalade
Bij salades trapt de dressing vaak stennis, omdat azijn en wijn niet goed samengaan. Maar caesardressing is lekker romig en in combinatie met de pittige parmezaan en ansjovis kan-ie wel een uitgesproken glas gebruiken. Denk ook aan de kip. Is die gegrild, dan schakel je nog een tandje hoger met een alcoholvrije wijn die op hout gelegen heeft. Deze nieuwe van Leitz: heeft wat houtlagering gehad, wat je met een beetje goede wil terugproeft aan de rondingen. Rijk van smaak met citrus, gele appel en klein zoetje.
Leitz Chardonnay
Pasteuning € 10.50
-------------------------
Kalkoen
De kalkoen zelf heeft niet zoveel in de melk te brokkelen. De smaakmakers zitten in de vulling en de saus. Bedenk welke smaak overheerst. Kruidige vulling kan mooi met kruidige alcoholvrije [pinot noir]. Cranberrysaus? Dan moet je zoeter. Ga voor dik-fruitig rood of lichtzoet wit. Ik kies de 1779 Champagner Bratbirne want die past overal bij en kan ik altijd drinken want het is mijn lievelings. Extravagante, super elegante mousserende peertjes.
1779 Champagner Bratbirne
Proefstation € 23
-------------------------
Beenham en varkenshaas
Een kerstham is vaak geglaceerd en wil daarom pairing met een ieniemienie zoetje; rood of wit kan allebei, als het maar rijpfruitig is. Een pittig stuk varkensvlees kan wel een nog krachtiger rode met wat tanninen aan. Ik moest meteen denken aan de nieuwe cuvée Rot van Kolonne Null. De smaak is subtiel, zacht, maar je proeft cassis en veel rood fruit. En de fles is een feestje op tafel!
Kolonne/Null Cuvée Rouge no.3 Le Grand Verdus
Naakte Druiven € 15
-------------------------
Biet Wellington
Het maakt wel degelijk uit of je vlees of biet in bladerdeeg rolt – voor de koe, maar ook voor de wijn. Biet is aards en houdt vocht vast, daar wil je een lekkere sappige rode met eventueel wat kruidigheid bij. Dit is een heerlijke smokey frambozen-rabarber drank. Special!
Van Nahmen Sparkling Juicy Tea Rabarber
Brander Wines € 10
-------------------------
Kabeljauwhaasje
‘Visje moet zwemmen’, maar waarin hangt sterk af van bereiding en saus. Gebakken en met botersaus? Neem een ronde alcoholvrije witte wijn met een beetje frisheid zoals deze Lautus Sauvignon Blanc van Gall. Grassig, geel. Zacht, zalvig, rustig. Niet te opdringerig. Mooi in balans. Citrus, rode appeltjes.
Lautus Sauvignon Blanc
Gall & Gall € 8
-------------------------
Chocolademousse
Melk of puur is de eerste vraag natuurlijk, maar laten we even van puur uitgaan. Er kan allerhande zoets bij, van cocktails, tot een elegante [sparkling tea]. Ik heb zelf een zwak voor het rijpe, vijgachtige, notige dranken die een beetje doen denken aan Tawny port.
Gnista’s Barreled Oak
€ 23 bij World of Nix
-------------------------
Gourmetpakket
Een match vinden bij een potpourri van hapjes is onbegonnen werk, en meteen het beste excuus om gewoon iets fantastisch lekkers open te trekken, zoals deze super juicy appelsap ‘on crack’.
€7 bij Artisan Wines
-------------------------
Kaasplankje
Bij kaas drink je geen rood, maar wit. Deze Leitz Motiv van Gall bijvoobeeld. Goudgele appeltjes, vrolijk dartelend met huppelende minibelletjes. Citruszuren, zalvend mondgevoel. Mooi gevulde en elegante wijn die helemaal in balans is.